A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Вікторівська гімназія імені Степана Пушика Галицької міської ради Івано-Франківської області

Вікторівська школа

Дата: 01.07.2018 13:33
Кількість переглядів: 135

                                                 Вікторівська ЗОШ І-ІІ ступенів.

 

         Згідно письмових документів постійна, однокласна школа у селі Вікотрові постала у 1875 році, яка згодом була реорганізована у двокласну. Враховуючи довгу, де’вяти-кілометрову протяжність села, 23 жовтня 1896 року у горішньому кінці села вперше пролунав шкільний дзвінок, сповістивши про початок життя нової школи. Сторіччя свого існування святково і урочисто школа відзначила у 1996 році.

     З плином часу стара, столітня школа не могла відповідати вимогам сьогодення. У 1999 році розпочалось будівництво нової, сучасної школи. Слово, яке замовив письмен- ник, уродженець села, - Степан Пушик перед головою державної адміністрації області Михайлом Вишиванюком, було дотримане. Дуже швидко галицькі будівельники під орудою Р. Козака зводить нове приміщення на 140 учнівських місць. При великій кількості громадськості села, запрошених, гостей, в присутності керівників області і району, в урочистій обстановці було відкрито новий навчальний заклад. Власне, відкрит- тя і освячення школи відбувалося на велике християнське свято Дмитрія, 8-го листопа- да 2000 року.

    У плані побудови це велика будівля, яка приєднана до приміщення старої школи. Все-редині навчальний заклад захоплює широким, просторим коридором, що потопає у зелені квітів, підлога, якого викладена сяючою плиткою, світлими і великими класними кімнатами, спортивним залом, майстерно зробленим духовним куточком, кімнатою-музеєм історії села.

      Наявність нової школи у селі сприяла проведенню цілого ряду районних та кущових семінарів, практично з усіх предметів. Це семінари вчителів математики (Гефко М. М. та Дзундза Г. Г.), молодих вчителів української мови та літератури (Шпачинська О. О. та Медвідь Г. Б.), вчителів зарубіжної літератури (Фенічук Я. Г.), шкільних бібліоте-карів (Саприка Б. Б.), вчителів української мови та літератури (Шпачинська О. О.),  вчителів біології та педагогів-організаторів (Саприка Б. Б. та Білецька Г. М.).  Прове- дення виховного заходу «Чисте дерельце», класоводом 3-го класу Доротою Г. Я., при-вернуло увагу знімальної групи місцевого телеканалу. У 2006 році у школі проходив районний семінар вчителів початкових класів (Дідух О. Г. та Ленюк М. Д.) та семінар вчителів історії та географії (Ленюк Ф. Я.).  А 2007 р. -  районний семінар вчителів англійської мови провела молодий педагог Боднарчук Я. В.

     У січні 2010 р.  із здобутками та творчими  доробками педагогічного колективу в навчальні та вихованні дітей змогли ознайомитись учасники школи резерву керівних кадрів району, а через рік районний семінар вчителів образотворчого мистецтва проводить Кузюк М. Й.

     Вікторівська школа, яку більше два десятиліття очолює досвідчений та ініціативний керівник, талановитий педагог, - Зелінська М. Д., має певні досягнення в навчально-виховному процесі. За останні роки учні школи ставали призерами районних олімпіад з історії (Скорбач Надія, Харун Христина), правознавства (Савчук Богдан), останній став учасником ІІІ етапу обласної олімпіади з правознавства (вчитель Ленюк Ф. Я.). Климончук  Андрій зайняв ІІІ місце на районній олімпіаді з географії. За підсумками предметних олімпіад 2009 року школа зайняла І місце серед ЗОШ І –ІІ ступенів.

  Грамотою та призами відзначений пошуковий загін школи за зайняте ІІ місце у район-ній науково-пізнавальній програмі «Чорний ліс» (2007 р.)  Учні історико-краєзнавчого гуртка у 2009 р. стали переможцями обласного туру історико-географічної експедиції «Історія міст і сіл України». Наступного року члени гуртка нагороджені грамотою

 

                                                                     - 2 -

обласного центру туризму за активну участь у Всеукраїнській історико-краєзнавчій акції «Шляхами подвигу і слави» ( кер. гуртка Ленюк Ф. Я.)

За зайняте ІІ місце у районному етапі екологічного конкурсу «Майбутнє лісу в твоїх руках» учениця школи Крис Анна була нагороджена цінним подарунком (вчитель Саприка Б. Б.).

     У ці роки школа приймала в гостях делегацію завідуючих методкабінетів Вінницької та  Хмельницької обл., фольклорний ансамбль «Ямничанка» із с. Ямниця, гостей із Чортківського педучилища із творчим концертом.

          Співочу славу Вікторівській школі примножили Марта Медвідь, призер районного конкурсу  патріотичної пісні Назар Харун та багаторазовий учасник  і призер районних та обласних музичних конкурсів Богдан Савчук (музичний керівник Білецька Г. М.)

 Під керівництвом вчителів фізкультури Лотоцької Н. М. та молодого педагога Горбачинського В. З. вихованці школи поповнили колекцію нагород із різних видів спорту на районних та сільських  спортивних змаганнях. У 2010 році, учень 4 класу Давидяк Василь зайняв ІІ місце на районній олімпіаді з математики (вчитель Дорота Г. Я.) Постійними учасниками районних конкурсів та олімпіад виступають вчителі-філологи, біології, математики, образотворчого мистецтва.

            В останні роки учнями та колективом школи було здійснено цілий ряд цікавих екскурсій: до Львова (Туринська плащаниця), у с. Бубнище (Скали Довбуша), с. Манява (Манявський скит), с. Зарваниця, м. Яремча, турбаза «Буковель», Крехівський  монас- тир, м. Глиняни та Унівський монастир. Педагоги школи здійснили поїздку у м. Чортків на  творчий вечір, колишнього вчителя  школи, Р. Пахолка - «Роман Пахолок та його  друзі».

      Культурно-оздоровче дозвілля та духовне виховання шкільного колективу особливо пожвавилось із появою у селі енергійного та ініціативного пароха церкви Покрови Пресвятої Богородиці о. Івана Петляка. Разом із о. Іваном педагоги відвідали урочище Джублик на Закарпатті, Почаївський монастир та цілюще джерело Святої Анни на Волині, переглянули виставу «Євангеліє від Йоана» в драмтеатрі ім. І. Франка. Учні та вчителі школи під безпосереднім керівництвом священика здійснюють сходження на найвищі вершини Карпат, проводять спортивні змагання, відвідують концерти та вистави, переглядають кінофільми, беруть активну участь у житті церкви.

      Іван Франко писав, що вчителем школа стоїть. За більш як столітню історію велика армія вчителів вписала у літопис школи багато хороших і незабутніх сторінок від перших сподвижників на ниві народної освіти до сьогодення. На даний час у Вікторівсь-кій ЗОШ І-ІІ ступенів працює 18 педагогів. Із них два педагоги нагороджені значком «Відмінник освіти»: директор школи Зелінська М. Д. та старший вчитель світової літератури Фенічук Я. Г., 7 спеціалістів вищої категорії, 6 – І категорії та 3 молоді спеціалісти.

А ще в народі кажуть, що без виховання і навчання дитина уподібнюється до землі, яка хоч і найкраща, але родитиме лише бур’ян, якщо на ній не працювати. Педагоги Вікто- рівської школи докладають неабияких зусиль, щоб називатися «сівачами  розумного, доброго, вічного».

                                                                   

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора